Besparen op verlichting

Besparen op verlichting

Bij het doorlopen van de vorige stap heeft u uw sluipverbruik verlaagd. De volgende stappen zijn gericht op het nog verder verlagen van het energieverbruik. Verlichting kan ook aanzienlijke kosten met zich meebrengen. Hierop kan onder andere bespaard worden door van energiezuinige verlichting gebruik te maken.

Voordelen van zuinige verlichting

Minder weggegooid geld
Lagere maandlasten
Beter voor het milieu
Besparen op verlichting

Inventariseer het verbruik van al uw lampen

Als eerste is het noodzakelijk om uit te zoeken hoe veel uw huidige lampen in huis aan stroom verbruiken. Daarnaar is het direct inzichtelijk waar de grootste winst is te behalen. Dit inventariseren kunt u bijvoorbeeld doen door alle lampen af te gaan, de lamp zelf uit de fitting te halen en te bekijken hoe veel Watt de lamp verbruikt. Gloeilampen verbruiken het meeste en LED lampen zijn het meeste zuinig. Als u plekken in huis weet waar u nog gloeilampen gebruikt, dan kunt u het beste die als eerste vervangen. Zo kan het vervangen van een 60 Watt gloeilamp met een vergelijkbare LED lamp al meer dan 10 euro per jaar besparen.

Verbruik van soorten lampen vergeleken

In onderstaande tabel ziet u het verbruik van verschillende soorten lampen met elkaar vergeleken. Op iedere regel staat het verbruik van alle verschillende soorten lampen die een vergelijkbare licht opbrengst hebben. Het valt al snel op dat de LED-lamp verreweg het zuinigste is.

GloeilampHalogeen lampSpaarlampLED-lamp
25 Watt15 Watt6 Watt2Watt
40 Watt25 Watt10 Watt5 Watt
60 Watt40 Watt15 Watt7 Watt
75 Watt45 Watt18 Watt9 Watt
100 Watt60 Watt25 Watt12 Watt
Jaarrekening

Bereken de kosten van het verbruik

Bij de vorige stap heeft u geïnventariseerd hoe veel uw verlichting in uw huis verbruikt en weet u de plekken waar het meeste verbruik is. Het is handig om te berekenen berekenen wat de huidige kosten van het verbruik zijn van uw verlichting om goed af te kunnen wegen of vervangen rendabel is. Mocht het vervangen niet rendabel zijn, dan kunt u het beste wachten totdat een lamp kapot gaat en deze dan vervangen voor een zuinigere lamp.

Besparing vervangen lampen
Besparen op verlichting

Vervang onzuinige lampen met zuinige lampen

Nadat u bij de vorige stap heeft berekend wat uw verlichting kost en of en hoe veel u kunt besparen. Afhankelijk van het soort lamp dat u wilt vervangen, hangt daar een ander prijskaartje aan. Het is handig om op zoek te gaan naar een winkel met een goed aanbod van energiezuinige LED-lampen om te kijken wat het vervangen van een LED lamp u kost.

Een LED-lamp vergelijkbaar met een 60 Watt gloeilamp ligt qua prijs ongeveer rond de € 7,50.

Besparen op verlichting

Installeer automatische schakelaars

Nu u uw verlichting zo zuinig mogelijk heeft gekregen kunt u nog verder kijken naar automatische schakelaars. Met behulp van automatische schakelaars bent u in staat nog verder te besparen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een buitenlamp die de hele nacht brand. Deze kunt u met behulp van een bewegingssensor alleen aan laten gaan als er iemand voorbij loopt.

Aangezien LED verlicht dermate zuinig is, zal het waarschijnlijk meerdere jaren duren voordat u de investering van een automatische schakelaar terugverdiend. Uiteraard zorgen automatische schakelaars naast een besparing op energie ook voor gemak.

Tijdklok

Een tijdklok is een zeer nuttige automatische schakelaar. Op vaste tijdstippen kunt u verlichting aan of uit laten gaan. Een nadeel hiervan bij verlichting kan wel zijn dat de tijdstippen van zonsopkomst en zonsondergang nogal veranderen door het jaar heen, dus dat u regelmatig de tijden van de tijdklok zal moeten aanpassen.

Schemerschakelaar

Een schemerschakelaar detecteert de hoeveelheid licht met een lichtsensor (vaak een los element). Indien het te donker wordt, zal de verlichting ingeschakeld worden. Als er weer voldoende licht wordt waargenomen zal de verlichting uitgeschakeld worden

Bewegingsdetector

Met behulp van een bewegingsdetector kunt u verlichting schakelen op plekken waar u alleen de verlichting aan wilt laten gaan als er iemand in de buurt is. Dit kan erg handig zijn bij bijvoorbeeld buitenverlichting, of op plekken in huis waar maar kort verlichting nodig is zoals op de overloop.

Slimme schakelaar

Er zijn inmiddels veel “Smart Home” producten op de markt. Verlichting kan hier ook mee geschakeld worden op de meeste uiteenlopende?manieren, zoals bijvoorbeeld onderstaande:

  • Uw verlichting kan automatisch aan- of uitgezet worden op basis van zonsopkomst en -ondergang.
  • Door middel van een schemersensor kan de verlichting in- of uitgeschakeld worden op basis van de hoeveelheid licht in een ruimte.
  • Het is tegenwoordig ook mogelijk verlichting anders te laten werken als u niet thuis bent. Door middel van uw mobiele telefoon wordt gedetecteerd of u thuis bent. Bent u niet thuis, dan kan de verlichting bijvoorbeeld eerder uitgeschakeld worden.
  • Daarnaast is het bij bepaalde soorten lampen ook mogelijk om op basis van het tijdstip van de dag een andere kleurtemperatuur weer te geven. Daarmee wordt het natuurlijke verloop van zonsopkomst met en zonsondergang zo veel mogelijk nagebootst waarmee een positief effect wordt behaald op fitter wakker worden en beter in slaap komen.
  • En nog veel meer…

Gezien de prijzen van Smart Home apparaten moet u dit niet alleen doen om te besparen zal u dit enerzijds doen om te besparen op energie, maar anderzijds ook grotendeels voor het gemak. Qua verlichting kan veel geheel automatisch verlopen, zodat u zelfs niet eens meer lichtschakelaars aan of uit hoeft te doen.

De volgende stap: besparen in de keuken

Nadat u bovenstaande stappen heeft doorlopen heeft u uw verlichting aangepast zodat dit zo min mogelijk stroom verbruikt en u dus nog lagere maandlasten heeft gekregen. Nu de grote algemene zaken in uw huis zijn aangepakt is het zaak om een aantal specifieke ruimtes in uw huis verder te onderzoeken of daar nog iets te besparen is. Bij de volgende stap gaan we verder onderzoeken of in uw keuken het energieverbruik te verlagen is. Ga snel door naar de volgende stap.