Energie besparen in de badkamer

Energie besparen in de badkamer

In de badkamer moet het lekker behaaglijk zijn en daarom stoken we de boel er graag lekker op. Als het eenmaal tijd is om te gaan douchen of in bad te gaan, blijven we graag net even wat langer van dat warme water genieten. Op deze manier verbruiken we echter vrij veel energie. Gelukkig kan het met deze vijf tips een stuk beter en is het mogelijk om flink wat energie te besparen in de badkamer.

Voordelen van besparen in de badkamer

Minder weggegooid geld
Lagere maandlasten
Beter voor het milieu
Energie besparen in de badkamer

Neem een waterbesparende kraan en douchekop

Door een waterbesparende kraan en douchekop in uw badkamer te installeren kunt u de hoeveelheid water per wasbeurt heel gemakkelijk en drastisch omlaag brengen. Er is een groot aanbod aan waterbesparende douchekoppen op de markt, die minimaal 20 procent aan water besparen ten opzichte van een standaard douchekop. Dit kan bij sommige modellen zelfs oplopen tot 60 procent. Voor de wastafel zijn waterbesparende kranen verkrijgbaar. Ook deze zorgen ervoor dat er per minuut een stuk minder water wordt verbruikt.

Energie besparen in de badkamer

Gebruik een douchetimer

Een douchetimer maakt inzichtelijk hoeveel tijd u nodig heeft voor een complete douchebeurt. Door hem van tevoren in te stellen geeft u uzelf een maximaal aantal minuten om de gehele routine af te werken. Kies bijvoorbeeld voor 5 minuten en zet na het verstrijken hiervan resoluut de douche uit. Als u de eerste keer nog lang niet klaar bent, zult u merken hoe rap u uw douchetempo kunt opvoeren en zodoende steeds meer energie bespaart in de badkamer.

Energie besparen in de badkamer

Neem een thermostaatkraan

Het plaatsen van een thermostaatkraan is nog zo’n slim idee om uw energiekosten in de badkamer flink te reduceren. Met de thermostaatkraan kunt u voordat u het water aanzet al de juiste temperatuur bepalen. Zodra u daarna de douchekraan opendraait zal het water sneller de temperatuur bereiken die u wenst en kunt u sneller onder de douche stappen.

Energie besparen in de badkamer

Isoleer uw badkuip

Gaat u graag in bad, dan is het verstandig om de badkuip van een goede isolatie te voorzien. Op deze manier blijft het water een stuk langer op de juiste temperatuur. Het is handig om te weten dat water in een kunststof bad langer warm blijft dan bijvoorbeeld in een metalen bad. U kunt kiezen uit diverse materialen voor het isoleren van uw badkuip. Hierbij valt te denken aan onder meer thermoskussens, glaswol en steenwol.

Energie besparen in de badkamer

Gebruik uw handdoek voor meerdere douchebeurten

Als u hebt gedoucht bent u in principe helemaal schoon. Daarom kan het ook zeker geen kwaad om uw handdoek voor meerdere douchebeurten te gebruiken. U hoeft uw handdoeken dan minder vaak te wassen en bespaart zo weer extra energie uit.

De volgende stap: besparen op verwarming

Nadat u bovenstaande stappen heeft doorlopen heeft u voor uw badkamer diverse energiebesparingen behaald. In de badkamer is voor de energiezuinigheid ook een zuinige CV-ketel van groot belang. Bij de volgende stap gaan we daar verder op in. Ga snel door naar de volgende stap.