Energie besparen in de keuken

Energie besparen in de keuken

Bij de vorige stap heeft u het verbruik van de verlichting verlaagd. Bij deze stap gaat u nog verder met energie besparen door specifiek te kijken naar het verbruik in de keuken en wat daar nog te verbeteren is.

Voordelen van besparen in de keuken

Minder weggegooid geld
Lagere maandlasten
Beter voor het milieu
Energie besparen in de keuken

Stel uw koelkast in op de juiste temperatuur

Het energieverbruik van koelkasten heeft te maken met diverse factoren. Bijvoorbeeld de grootte van de koelkast zelf, gebruikte bouwmaterialen, omgevingstemperatuur, ingestelde temperatuur, inhoud van de koelkast, enzovoorts.

Op veel van deze factoren kunt u weinig of lastig invloed uitoefenen. Een kleinere koelkast kan bijvoorbeeld goedkoper in verbruik zijn, maar zorgt wel voor veel rompslomp en aanschafkosten. Een eenvoudige besparing kan wel behaald worden met het goed instellen van de temperatuur.

Binnen de koelkast zelf kan de temperatuur tussen onderkant en bovenkant ook al snel een aantal graden schelen. Het is aan te raden dat de temperatuur op maximaal 4 graden wordt ingesteld. De bacteriën Salmonella en Listeria vermenigvuldigen zich bij die temperatuur namelijk niet snel meer, waardoor u een kleinere kans heeft om hier last van te krijgen.

Heeft uw koelkast geen ingebouwde thermometer dan zijn er ook diverse koelkast thermometers verkrijgbaar die u kunt gebruiken voor het juist instellen van de temperatuur van u koelkast of vriezer.

Energie besparen in de keuken

Controleer de leeftijd van uw koelkast

Oudere koelkasten zijn grootverbruikers van stroom. Ze verbruiken aanzienlijk meer stroom dan de moderne koelkasten. Dit verschil kan soms zelfs oplopen tot wel € 100,- per jaar. Daarom is dit zeker iets om uit te zoeken of het vervangen van een oude koelkast voor u loont.

Close-in boiler

Controleer of u een close-in boiler heeft

Heeft u een close-in boiler in uw keuken? Een close-in boiler heeft zelden voordelen op gebied van energiekosten. Alleen als de waterleiding van uw CV-ketel naar de keukenkraan langer dan 20 meter is zal een close-in boiler voordelen op gebied van energiekosten hebben.

De close-in boiler zorgt ervoor dat u in de keuken snel warm water heeft, maar brengt ook kosten met zich mee. Close-in boilers werken namelijk op elektriciteit en staan altijd aan om het water warm te houden.?Bij een gemiddelde close-in boiler en gemiddeld watergebruik lopen de kosten al snel op naar de € 60,- per jaar. Bij een HR-ketel kost dezelfde hoeveelheid water verwarmen € 25,- per jaar. Een flink verschil dus!

Wilt u weten hoe veel stroom uw close-in boiler precies verbruikt? Sluit dan een energiemeter aan voor de close-in boiler.

Mocht u een langere leiding hebben dan 20 meter van uw CV-ketel naar uw keuken, laat dan eens een installateur langskomen om te informeren of de leiding in te korten is. Dan kunt u uw close-in boiler verwijderen en uw maandlasten verder omlaag krijgen.

Energie besparen in de keuken

Heeft u een tweede koelkast? Overweeg deze weg te doen.

Veel mensen hebben een tweede koelkast voor wat extra ruimte. Soms structureel, maar vaak ook om meer koelruimte te hebben voor feesten en partijen. Heeft u een tweede koelkast structureel nodig voor koelruimte dan is het aan te raden eens te kijken naar het vervangen van uw normale koelkast voor een groter exemplaar. Vaak is dat een stuk zuiniger dan een tweede koelkast erbij. Heeft u de tweede koelkast af en toe nodig, zorg er dan voor dat deze uit staat als hij niet in gebruik is. Dat kan op jaarbasis een flinke besparing opleveren.

De volgende stap: energie besparen in de badkamer

Nadat u bovenstaande stappen heeft doorlopen heeft u in de keuken diverse besparingen op energie behaald. Ook in andere ruimtes van uw huis valt nog te besparen op energie. Zo hebben we het in de badkamer ook graag lekker warm en is lang douchen of in bad gaan erg ontspannend. Bij de volgende stap worden diverse tips gegeven hoe u toch kunt besparen op energie in de badkamer. Ga snel door naar de volgende stap.