Energie besparen op verwarming

Energie besparen op verwarming

Zeker op koude dagen kunnen we niet zonder verwarming in huis. Om lekker comfortabel te leven zetten we de thermostaat het liefst nog even een graadje hoger. Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat de gecreëerde warmte zo lang mogelijk in huis blijft. De volgende tips helpen u om dit voor elkaar te krijgen.

Voordelen van besparen op verwarming

Minder weggegooid geld
Lagere maandlasten
Beter voor het milieu
Energie besparen op verwarming

Investeer in een energiezuinige CV-ketel

Eén van de beste manieren om te besparen op verwarming in huis is door het installeren van een nieuwe, energiezuinige CV-ketel. Dit type ketel wordt ook wel een hoge rendementsketel (hr-ketel) genoemd, wat zeker niet verwonderlijk is gezien het feit dat ze een stuk efficiënter zijn dan de ouderwetse CV-ketels. In plaats van 70 – 80% kan er nu een rendement van 100% of zelfs meer worden bereikt. De hr-ketel is verkrijgbaar in vele varianten en is tevens te combineren met andere energiezuinige apparatuur voor de verwarming van uw huis, zoals warmtepompen en zonneboilers.

Slimme Thermostaat

Neem een slimme thermostaat of klokthermostaat

Een slimme thermostaat kan u helpen om flink wat energie te besparen, bijvoorbeeld wanneer u niet thuis bent. Het apparaat is te koppelen aan uw smartphone en detecteert uit zichzelf of u wel of niet in de buurt bent. Nadert u het huis of één van de ruimtes, dan zal de slimme thermostaat uit zichzelf beginnen met het verwarmen van uw woning. Gaat u weg, dan hoeft u de verwarming niet zelf uit te schakelen. Via een klokthermostaat kunt u zelf instellen wanneer uw verwarming moet gaan branden.

Energie besparen op verwarming

Isoleer CV-leidingen

Wanneer uw woning beschikt over centrale verwarming kunt u heel gemakkelijk en snel alle ruimtes in huis verwarmen. De leidingen waar het warme water doorheen stroomt zijn echter een grote bron van energieverlies. Daarom is het goed om de CV-leidingen te isoleren. Dit is vooral van belang bij onverwarmde vertrekken. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de woonkamer is het in dit soort ruimtes niet belangrijk dat het er erg warm is. Er zijn diverse soorten isolatiemateriaal beschikbaar voor het isoleren van uw CV-leidingen. Deze klus kunt u zelf heel eenvoudig uitvoeren.

Energie besparen op verwarming

Breng radiatorfolie aan

Wanneer u de radiatoren aanzet, stralen zij hun warmte rondom uit. Op deze manier komt de warmte niet alleen de kamer in, maar ook wordt er een deel afgegeven aan de muren. Als u hier niets aan doet kan de warmte zo heel snel uit uw huis verdwijnen. Door het aanbrengen van radiatorfolie blijft de warmte echter lekker binnen. Deze speciale folie straalt de warmte namelijk terug de kamer in en u hoeft zo een stuk minder te stoken. Radiatorfolie is zeer betaalbaar en kan bovendien eenvoudig uit het zicht worden aangebracht.

De volgende stap: isoleer uw huis

Nadat u bovenstaande stappen heeft doorlopen heeft u al een aantal maatregelen genomen om opgewekte energie voor de verwarming van uw huis zo veel mogelijk vast te houden. Hier zijn nog diverse maatregelen in te nemen om dit grondiger aan te pakken, namelijk het isoleren van uw huis. Dat kan best een investering zijn, maar levert ook veel besparing op. Ga snel door naar de volgende stap.