Energieverbruik inzichtelijk maken

Uw energieverbruik inzichtelijk maken

Voordat u begint met het verlagen van uw energiekosten is het belangrijk dat u weet wat uw verbruik is en ook vooral waardoor uw verbruik zo is. Zo weet u na deze stap waar u maatregelen kunt nemen om te besparen en kunt u het verbruik gebruiken om te bepalen of een investering in verminderen van de energiekosten opweegt tegen de winst.

Voordelen van energieverbruik inzichtelijk hebben

Inzicht in waarom uw verbruik zo is
De grootste besparingen zijn als eerste aan te pakken
Onderbouwd kosten besparen
Verbruik voortaan vooraf inzichtelijk
Jaarrekening

Bekijk uw jaarrekening

Door uw jaarrekening van uw energieleverancier te bekijken ziet hoe veel stroom en gas u in het afgelopen jaar verbruikt heeft. Of u te veel energie verbruikt of al erg zuinig bent is lastig te bepalen. Zo hangt het verbruik af van het aantal personen in uw huishouden, bouwjaar van uw woning, soort woning, enzovoorts. Een makkelijke manier is door aan een aantal van uw buren te vragen wat hun energieverbruik is.

Wilt u toch alvast snel een indruk hebben van wat een gemiddeld verbruik is, dan kunt u in onderstaande tabellen kijken.

Gemiddeld stroomverbruik

Aantal personen in huishoudenGemiddeld gebruik per jaarKosten per maand in € *
Bron: RVO 2017
11.840 kWh22
22.930 kWh40
33.590 kWh51
44.040 kWh58
54.520 kWh66
64.830 kWh71
Gemiddeld per huishouden2.910 kWh40

 

Gemiddeld gasverbruik

WoningtypeGemiddeld verbruik per jaar in m3Gemiddelde kosten per maand in €
Bron: RVO 2017
Flat940 m367
Tussenwoning1.300 m386
Hoekwoning1.570 m3100
2 onder 1 kap1.860 m3115
Vrijstaand2.430 m3145

Gemiddeld waterverbruik

Aantal personen in huishoudenGemiddeld gebruik per jaarKosten per maand in €
Bron: RVO 2017
146 m39,85
293 m314,40
3127 m317,70
4159 m320,80
5194 m324,30

 

Slimme meter

Neem een slimme meter

Een slimme meter is een nieuw soort energiemeter die digitaal is. Met deze slimme meter is uw energieleverancier in staat om uw meterstanden op afstand uit te lezen, wat als voordeel heeft dat u hier zelf geen moeite meer voor hoeft te doen.

Het is ook mogelijk om de slimme meter te koppelen aan een computer, mobiele telefoon, slimme thermostaat, of een website. Daarmee bent u in staat zeer gedetailleerd uw energieverbruik te analyseren.

Hoe kom ik aan een slimme meter?

Alle netbeheerders zijn bezig met het vervangen van alle analoge energiemeters voor slimme meters. Uiteindelijk krijgt iedereen, die niet weigert, een slimme meter. Het kan echter wel zijn dat u pas over een aantal jaren aan de beurt bent. Wilt u al eerder een slimme meter, dan kunt u deze aanvragen. Daar komen dan wel installatiekosten bij kijken. Dit bedrag verschilt per netbeheerder, maar ligt rond de € 75,-.

Als u een slimme meter wilt aanvragen, dan moet u daarvoor bij uw netbeheerder zijn. Op http://www.eancodeboek.nl/ kunt u uw netbeheerder opzoeken. Op de website van uw netbeheerder vindt u alle informatie over wanneer u een slimme meter krijgt, of hoe u deze eerder kunt aanvragen: Enexis, Stedin, Coteq, Rendo, Liander, Westland Infra, Enduris.

Slimme Thermostaat

Installeer een slimme thermostaat

Met behulp van een slimme thermostaat bent u ook in staat om uw energieverbruik te bekijken en te analyseren. Naast het inzicht dat u krijgt met een slimme thermostaat heeft het ook als groot voordeel dat u hiermee kunt besparen. De slimme thermostaat kan ingesteld worden om op bepaalde tijden de verwarming aan of uit te zetten en bij veel thermostaten zit Geofencing, waardoor deze kan herkennen of u thuis bent. Bent u niet thuis, dan wordt de verwarming uitgeschakeld.

Hoe kom ik aan een slimme thermostaat?

U kunt op meerdere manieren aan een slimme thermostaat komen. Allereerst kunt u er gewoon zelf een kopen. Verder worden door veel energieleveranciers slimme thermostaten bij een energiecontract als extra verkocht of geleverd.

Wat kost een slimme thermostaat?

Als u zelf een slimme thermostaat koopt, ligt de prijs daarvan rond de  € 300,- exclusief installatiekosten.

Indien u bij een energiecontract een slimme thermostaat neemt zijn de prijzen heel uiteenlopend. Bij veel energieleveranciers zijn er regelmatig acties om een slimme meter gratis, of tegen flinke korting bij een nieuw energiecontract te ontvangen. Anders zijn de aanschafkosten ongeveer rond de € 300,- Hierbij komen dan vaak ook nog eenmalige installatiekosten van ongeveer € 75,- Om van alle mogelijkheden gebruik te maken moet vaak ook een maandelijks abonnement afgesloten worden van rond de € 5,-

Installatie

Als zelf handig bent, is het goed mogelijk om aan de hand van de installatiehandleiding een slimme thermostaat te installeren. Als u dit liever overlaat aan een installateur, dan is Feenstra daar een goede partij voor. Bij Feenstra kunt u diverse slimme thermostaten aanschaffen, maar het is ook mogelijk om zelf een slimme thermostaat aan te schaffen en alleen de installatie door Feenstra te laten verzorgen.

Energiemeter

Gebruik energiemeters

Vindt u een slimme meter of slimme thermostaat toch te duur, dan zijn er ook alternatieven om uw verbruik te meten. Een hele eenvoudige is natuurlijk om zelf een aantal dagen eens uw meterstanden op te schrijven. Er zijn ook energiemeters verkrijgbaar waar u een stekker in kunt doen om daar het stroomverbruik van te meten. Deze energiemeters zijn rond de € 20,- en verkrijgbaar bij doe-het-zelf winkels of electronica speciaalzaken. Hiermee is het ook heel gemakkelijk om sluipverbruik in uw huis op te sporen.

De volgende stap: sluipverbruik verlagen

Nadat u bovenstaande stappen heeft doorlopen heeft u inzicht gekregen op gebied van uw energieverbruik en wellicht ook al direct een aantal besparingen gerealiseerd. Na deze stap is het van belang om aan de slag te gaan met het sluipverbruik. Sluipverbruik komt voor als apparaten op standby staan of niet uit het stopcontact worden gehaald (zoals bij adapters). Dit sluipverbruik is gemiddeld € 90,- per jaar per gezin. Daar is dus een aanzienlijke besparing te halen. Ga snel door naar de volgende stap.