Sluipverbruik

Verminder onnodig stroomverbruik en verlaag uw maandlasten!

Sluipverbruik verlagen

Apparaten in standby stand verbruiken ook stroom. Huishoudens zijn gemiddeld
€ 90,- per jaar aan sluipverbruik kwijt. Zonde van het geld en met eenvoudige stappen is hier flink op te besparen. Soms is het uitschakelen van een enkel apparaat al genoeg om € 20,- op jaarbasis te besparen!

Sluipverbruik verlagen

Controleer stopcontacten op ongebruikte apparaten

Heeft u ook apparaten die u niet meer gebruikt? In veel huishoudens komen we dit tegen. Deze apparaten verbruiken wel stroom wat geld kost. Misschien een open deur, maar haal van die apparaten de stekker uit het stopcontact.

Veel ongebruikte apparaten zijn verouderde apparaten die onzuinig met stroom omgaan. Met deze stap wordt sluipverbruik snel en eenvoudig verminderd!

Denk bij het zoeken naar ongebruikte apparaten bijvoorbeeld aan:

 • opladers van apparaten die u niet meer gebruikt;
 • een oude DVD-/Videorecorder;
 • een lege koelkast of vriezer in de schuur/garage;
 • een ongebruikte babyfoon;
 • seizoensgebonden apparaten, zoals airconditioning.
Sluipverbruik meten met energiemeter

Meet uw sluipverbruik met een energiemeter

Het is belangrijk om inzicht te krijgen in uw sluipverbruik. Daarmee bent u in staat de apparaten die het meeste sluipverbruik hebben als eerste aan te pakken. U heeft een grote kans dat het meeste sluipverbruik bij uw tv hoek is. Veel audio/video apparatuur hebben veel sluipverbruik.

Controleer bijvoorbeeld eens:

 • Uw woonkamer
  Bij het stekkerblok van uw tv-meubel
 • Uw slaapkamers
  Bij tv’s, spelcomputers, computers.
 • Uw meterkast
  Bij een antenne-versterker, modem of router van uw provider

Stappenplan berekenen kosten sluipverbruik

 1. Sluit een energiekostenmeter aan tussen het stopcontact en het apparaat/stekkerblok waarvan u het sluipverbruik wilt meten.
 2. Zorg ervoor dat alle apparaten uit staan, zoals u normaal uw apparaten uitschakelt (dat kan ook op standby zetten zijn).
 3. Bekijk op de energiekostenmeter het verbruik in Watt
Jaarrekening

Bereken wat het sluipverbruik u kost

Nu u weet op welke plekken in huis u sluipverbruik heeft en om hoe veel Watt dat gaat, moet u uitrekenen wat dit sluipverbruik u per jaar kost. Zo kunt u later de kosten van het sluipverbruik bewust afwegen tegen de kosten van maatregelen om dit tegen te gaan.

Kosten verbruik

Neem maatregelen tegen sluipverbruik

In de vorige stappen heeft u het sluipverbruik in uw huis opgespoord en berekend wat dit u per jaar kost. Nu?kunt u overgaan tot het nemen van maatregelen om dit sluipverbruik te verlagen. Er zijn meerdere manieren om dit te doen, allen met hun eigen voor- en nadelen en kosten.

Schakelaar

Eén van de eenvoudigste manieren om uw apparaten volledig uit te schakelen is door een schakelaar tussen het stopcontact en apparaat/apparaten te plaatsen. Met behulp van de schakelaar kunt u het apparaat, of apparaten volledig uitschakelen zodat deze geen sluipstroom meer verbruiken.

Schakelaar met afstandsbediening

Dit is een variant op de eerdere schakelaar, hierbij schakelt u de schakelaar met behulp van een afstandsbediening, in plaats van dat u naar de schakelaar toe moet lopen om deze om te zetten. Dit is vooral handig indien u op meerdere plekken schakelaars wilt om sluipverbruik te verminderen.

Stekkerblok met schakelaar

Indien u meerdere apparaten ineens wilt uitschakelen dan kunt u ook kiezen voor een stekkerblok met schakelaar. Uiteraard is een stekkerblok in het zicht op sommige plekken in huis niet fraai, hiervoor zijn verkrijgbaar waarbij de schakelaar een losse voetschakelaar is.

Master/slave stekkerblok

Er zijn ook geavanceerdere stekkerblokken verkrijgbaar, met een master/slave functie. Bij master/slave stekkerblokken is er één stopcontact voor een hoofdapparaat (master) en meerdere volgende (slave) aansluitingen voor apparaten. Indien het hoofdapparaat op standby wordt gezet detecteert het stekkerblok dit en schakelt de stroom op alle slave apparaten volledig uit. Dit is erg handig bij bijvoorbeeld uw TV en alle apparaten die daarbij horen zoals DVD-speler, spelcomputer, TV-ontvanger, enzovoorts. Zodra u uw TV uitschakelt wordt de stroom voor alle bijbehorende apparaten volledig uitgeschakeld.

Tijdklok

Tijdklokken worden vaak voor verlichting gebruikt, maar dit kunt u uiteraard ook gebruiken om apparaten uit te schakelen die slechts een deel van de dag stroom nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan een modem/router van uw internetprovider. Als u alleen overdag hier gebruik van maakt, kunt u ‘s nachts uw modem/router uit laten schakelen met behulp van een tijdklok. Een modem gebruikt al snel 20 Watt of meer. Als u deze ‘s nachts uitschakelt middels een tijdklok kunt u op jaarbasis al zeer eenvoudig 10 euro besparen.

Standby killers met infrarood ontvanger

Er zijn ook standby killers verkrijgbaar met infrarood ontvanger. Dit apparaat plaatst u tussen uw TV en het stopcontact. Nadat een tv op standby wordt gezet detecteert de standby killer dat er een laag stroomverbruik is en schakelt vervolgens de stroom geheel uit om sluipstroom te voorkomen. U kunt uw TV gewoon inschakelen met de afstandsbediening van uw TV doordat de infraroodontvanger deze signalen ontvangt en de stroom naar de TV inschakelt.

De volgende stap: besparen op verlichting

Nadat u bovenstaande stappen heeft doorlopen heeft u het sluipverbruik in uw woning verminderd. Hopelijk heeft u een goede winst kunnen behalen. De volgende stap is het besparen op verlichting waarbij wordt gekeken naar welke soorten verlichting u in huis heeft, wat daar het verbruik van is en hoe dat te verlagen is. Ga snel door naar de volgende stap.