Warmtepomp

Warmtepomp voor het verwarmen van uw woning

Bij aardwarmte wordt er warmte aan de bodem of lucht onttrokken met een warmtepomp waarmee uw huis wordt verwarmd. Met aardwarmtesystemen is een goed rendement te behalen en is een systeem dat weinig onderhoud nodig heeft. Let er wel op dat er een vergunning voor nodig is.

Er zijn veel verschillende soorten aardwarmtesystemen, die verschillen in aanschafkosten, rendement en eisen aan uw woning. Bij de meeste aardwarmtesystemen wordt water opgewarmd tot ongeveer 35 graden Celsius, wat bijvoorbeeld perfect is voor langzame verwarmingssystemen zoals vloer- of wandverwarming.

Om traditionele radiatoren aan te sluiten op een aardwarmtesysteem heeft u een hoge temperatuur warmtepomp nodig. De kosten voor een hoge temperatuur warmtepomp liggen wel flink hoger dan voor een lagere temperatuur warmtepomp.

Voordelen van warmtepomp

Geen gas nodig voor verwarming!
Minder afhankelijk van energieleverancier
Minder/geen last van prijsstijgingen
Lagere maandlasten
Uw huis wordt meer waard

Wat kost een warmtepomp?

De gemiddelde kosten voor een aardwarmtesysteem voor een eengezinswoning lopen uiteen van € 5000 tot € 20.000.

Voor aardwarmte waarbij bijvoorbeeld warmte aan de grond onttrokken moet worden zullen leidingen in de grond neergelegd moeten worden, of bij een verticaal systeem geboord. Er zijn ook aardwarmtesystemen die warmte uit de lucht onttrekken. Deze zijn voordeliger, maar leveren een lagere besparing op.

Wat is het rendement van een aardwarmtesysteem?

Bij een hybride warmtepomp (combinatie van warmtepomp en CV ketel) die warmte uit de lucht onttrekt, bespaart u gemiddeld op jaarbasis € 250,- De aanschafprijs begint wel vanaf € 5000,- Aangezien de overheid subsidie geeft op aardwarmte gaat daar (in 2017 € 2000,-) een flink bedrag vanaf. Als u uw huidige CV ketel moet vervangen is dit zeker een serieuze optie om naar te kijken.

Krijg ik subsidie op een aardwarmtesysteem?

Op aardwarmtesystemen wordt door de overheid subsidie gegeven. Kijk voor de voorwaarden en het exacte subsidiebedrag op energiesubsidiewijzer.nl.

Waar kan ik meer informatie vinden?

Iedere situatie is weer anders, daarom is het belangrijk om voordat u start met aardwarmte professioneel advies in te winnen. Maak bijvoorbeeld eens een afspraak met een professionele installateur. Kijk voor gecertificeerde en gekwalificeerde vakmensen op http://www.qbis.nl/zoeken/hoofd/Duurzaam

Alternatieven voor aardwarmte

Wek eigen groene stroom op met zonnepanelen

Zonnepanelen

Wek eigen groene stroom op met zonnepanelen
Verwarm uw water met een zonneboiler

Zonneboiler

Verwarm uw water met een zonneboiler